Houdingstherapie vanuit de voet, ter verlichting en verbetering van onder andere; rug, nek, knie, heup, en voetklachten. (orthopedische klachten uitgezonderd).

Wat is podokinesiogie ?

Podokinesiogie is een behandel wijze waarbij klachten worden beïnvloed door middel van onder andere individueel aangemeten zeer dunne inlegzolen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr.R.J.Bourdiol. De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie, heup, nek en rugpijnen.

Anderzijds kunnen ook andere lichamelijke klachten lijden tot houdingsproblematiek. denk aan darmproblemen, problemen met de vrouwelijke en mannelijke bekkenorganen, zoals blaas, baarmoeder, prostaat ect.

Propriocepsis, wat is dat?

In de spieren en pezen van ons bewegingsapparaat bevinden zich proprioceptieve sensoren die reageren op rek, trek en druk. Ze zijn van belang voor het in stand houden van de houding en beschermen de spieren tegen overrekking. Wanneer een spier wordt gerekt of er wordt druk op uitgeoefend zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier.

 

De regulatie van houding en beweging gebeurd voornamelijk via dit propioceptieve mechanisme.

Onderzoek en behandeling

Het onderzoek bestaat uit:

 • een gesprek over de klachten
 • het in kaart brengen van de klachten, van zowel het bewegingsapparaat en de fysiologische functies.
 • onderzoek van het bewegingsapparaat waarbij vooral de verschillen links en rechts met elkaar wordt vergeleken.
 • onderzoek van het staan en lopen
 • metingen: been lengte, stand van het bekken, krommingen van de wervelkolom, en spierspanning met behulp van voetspiegel.
 • segmentale zones(lichaam) en de voetreflexzones.

Terwijl de cliënt op de voetspiegel staat kunnen we de verstoringen en afdrukken goed zien en worden dunne elementen van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op de spierketens, waardoor de lichaamshouding veranderd.

Voetspiegel

Voetspiegel

Als de aard van de klacht vastgesteld, word er een blauwdruk gemaakt als patroon voor de vervaardiging van de therapiezool. De elementen worden in deze zool verwerkt, om de effecten blijvend te maken.

Na aanleiding van dit onderzoek, kan er ook een behandeling plaatsvinden van de segmentale zones op het lichaam, voetreflexzone therapie, ooracupunctuur en eventueel reflexzone elementen op de zool. Vervolgbehandelingen kunnen dan nodig zijn.

Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan de verandering aan te passen. U kunt dus als gevolg hiervan enige tijd spierpijn ervaren, immers het lichaam zal verscheidene spierketens anders aanspannen.

Om een grote overgang te voorkomen, worden de zolen rustig opgebouwd. Na het eerste bezoek worden er één of meerdere na- controles en eventuele correcties uitgevoerd. Daarna zal afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht een half jaarlijks of jaarlijkse controle plaats vinden.

Prorioceptieve zool

Zool voor houdingsregulatie

Ten slotte: deze houdingscorrigerende (Prorioceptieve) zolen mogen niet worden gezien als steunzolen. Steunzolen, de naam zegt het al, ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. In mijn praktijk is de houdingscorrigerende zool een onderdeel van de totale behandeling van uw klachten veroorzaakt door een verstoring of afwijking van het bewegingsapparaat. Klachten van allerlei aard kunnen het gevolg zijn van een verstoorde houding(balans). Zelfs kleine beenlengte verschillen kunnen daar al de aanleiding van zijn!   zie ook www.beenlengteverschil.nl

De voeten zijn het aangrijpingspunt voor het behandelen van uw klachten.

 

 

Andere zolen

Voor mensen met bijzondere afwijkingen aan de voet ten gevolge van bijvoorbeeld reuma of diabetes, of een voet die een orthopedische of andere mechanische ondersteuning behoeft schiet over het algemeen de houdingscorrigerende zool te kort. Hier zal een podologische zool of steunzool het werk moeten doen. Hiervoor dient u contact op te nemen met een podoloog of podotherapeut.

Ook goed om te weten! Het zijn therapiezolen, als de klachten voorbij zijn, neem kontakt op om te kijken of de zolen nog wel nodig zijn. Dit om andere klachten te voorkomen. Laat ook elk jaar de zolen controleren en neem bij klachten altijd kontakt op! Als de client dit negeert, is dit voor eigen verantwoordelijkheid. 

Kinderen

Tot het 7e jaar is alleen het beenlengte verschil of een X stand of O stand van de benen door middel van een zool te behandelen (mechanisch)  andere klachten nog niet, omdat het zenuwstelsel nog niet is uitgegroeid. Na het 7e jaar is het zenuwstelsel uitgegroeid en kan er bij het kind een houdingscorrigerende (propioceptieve) zool worden aangemeten.

Kosten

 • Therapie zolen . € 85.00
 •  € 60.00 voor de behandeling.
 • Half jaarlijkse controle/behandeling € 60.00
 • Afhankelijk van uw aanvullende verzekering word de behandeling vergoed.
 • De hoogte van uw eigen bijdrage, is dus afhankelijk van uw polis.
 • u dient  doorgaans zelf de rekening te declareren bij uw verzekeringsmaatschappij.

Aangesloten bij FAGT, RBCZ , Omni podogenootschap