Wat is reflexologie?

Reflexologie is een therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op reflexpunten van de voeten, handen en ook de oren.

Ze is gebaseerd op het principe dat deze reflexpunten op bijvoorbeeld de hand ,voet of oorschelp, verbonden zijn met de interne organen en klieren en dezelfde ordening vertonen als die in het lichaam waarvan ze een”kaart”of microkosmos vormen. Door middel van druk op de weefsels in de voetzool worden onder andere de inwendige organen beïnvloed.

Uiteraard spelen de zintuigorganen en zenuwvezels in de voetzool, hand of oor hierbij een belangrijke rol. In het onderhuidse weefsel komen veel typen zintuigorganen voor, maar ook een dicht netwerk van zenuwuiteinden.

De opstijgende prikkels vanuit de voet of hand kunnen daardoor het ruggenmerg en de hogere centra (hersencentra)   bereiken via de zintuigorganen van het bewegingsapparaat. (spierspoeltjes in de voet).

De reflexgebieden zijn ook heel goed te verklaren aan de hand van de embryologie. Voor een groot deel kan men eveneens het doorseinen van informatie via het zenuwstelsel achterhalen. Het is vooral Dr Haed (1861-1940) die de relatie huid- orgaan via het zenuwstelsel heeft verduidelijkt. Door de kennis van de neurologie weet men dat signalen vanuit het inwendige milieu doorgeseind kunnen worden en omgekeerd.

Het is duidelijk dat men overal in het lichaam reflexgebieden vind die met een of ander orgaan correspondeert. Het is zelfs opvallend hoe het ene gebied  het andere kan beïnvloeden.

De pioniers van de 20e eeuw zoals Dr R.J.Bourdiol, Walter Froneberg. P Nogier en B van Cranenburg hebben in dit opzicht een gemeenschappelijke visie op reflexologie, namelijk dat de reflexologie is gebaseerd op de embryologie en de neurologie.

De klassieke reflexzonetherapie is ontwikkeld door Eunice Inham, zelf ben ik onder andere opgeleid en gediplomeerd door de docenten van haar school. Hanne Marquard is in Duitsland deze therapie verder gaan ontwikkelen.

Voetreflextherapie

  • Voetreflextherapeuten geven een geneeskrachtige massage van de voeten, met als uitgangspunt, balans ook wel eutonie genoemd.
  • Eutonie is een evenwicht in de spannings verdeling van het lichaam.
  • Een persoon in ontspannen toestand is zacht en zwaar.
  • Een lichaam in gespannen toestand is hard en licht, het ketst eigenlijk alles af wat contact wil maken.
  • Een lichaam in balans is hard nog zacht, licht nog zwaar.

Voetreflexologie

Voetreflexologie

Men is in staat indrukken te ontvangen en hierop te reageren, zowel geestelijk als lichamelijk. Om deze balans te bereiken worden alle reflexzones gemasseerd en geven vervolgens een zelfgenezende prikkel naar alle weefsels en organen. De voeten voelen hierna ontspannen en warm aan. Als u voor de massage gespannen of verkrampt was, ervaart u nu loomheid en ontspanning. Het geneeskrachtige effect zit in de overgang van de ontspannen toestand naar balans. Het zelfgenezende vermogen van de persoon wordt op deze wijze gestimuleerd.

De technieken die worden gebruikt zijn divers. Er word gebruik gemaakt van diepe massage technieken, meridianen en acupunctuur punten, ooracupunctuur, bindweefsel technieken, zenuwreflexpunten en kleurenpunctuur op de voet.

Tot slot, de voetreflexzonetherapie is nog volop in beweging en krijgt de laatste tijd ook de erkenning die het verdient.

 

Consult van een uur - € 60.00

Consult van een halfuur- € 35.00 (dit is een korte maar intensieve voetreflexbehandeling).

betaling kan contant of via rekening.