Wat is reflexologie?

Reflexologie is een therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op reflexpunten van de voeten, handen en oren.

Ze is gebaseerd op het principe dat deze reflexpunten op bijvoorbeeld de hand ,voet of oorschelp, verbonden zijn met de interne organen en klieren en dezelfde ordening vertonen als die in het lichaam waarvan ze een”kaart”of microkosmos vormen. Door middel van druk op de weefsels in de voetzool of oor worden onder andere de inwendige organen beïnvloed.

Uiteraard spelen de zintuigorganen en zenuwvezels in de voetzool, hand of oor hierbij een belangrijke rol. In het onderhuidse weefsel komen veel typen zintuigorganen voor, maar ook een dicht netwerk van zenuwuiteinden.

De opstijgende prikkels vanuit de voet  kunnen daardoor het ruggenmerg en de hogere centra (hersencentra)   bereiken via de zintuigorganen van het bewegingsapparaat. (spierspoeltjes in de voet). Het oor werkt directer in eigen microsysteem.

De reflexgebieden zijn ook heel goed te verklaren aan de hand van de embryologie. Voor een groot deel kan men eveneens het doorseinen van informatie via het zenuwstelsel achterhalen. Het is vooral Dr Haed (1861-1940) die de relatie huid- orgaan via het zenuwstelsel heeft verduidelijkt. Door de kennis van de neurologie weet men dat signalen vanuit het inwendige milieu doorgeseind kunnen worden en omgekeerd.

Het is duidelijk dat men overal in het lichaam reflexgebieden vind die met een of ander orgaan correspondeert. Het is zelfs opvallend hoe het ene gebied  het andere kan beïnvloeden.

De pioniers van de 20e eeuw zoals Dr R.J.Bourdiol, Walter Froneberg. P Nogier en B van Cranenburg hebben in dit opzicht een gemeenschappelijke visie op reflexologie, namelijk dat de reflexologie is gebaseerd op de embryologie en de neurologie.

De klassieke reflexzonetherapie is ontwikkeld door Eunice Inham, zelf ben ik onder andere opgeleid en gediplomeerd door de docenten van haar school. Hanne Marquard is in Duitsland deze therapie verder gaan ontwikkelen. Ik heb mijzelf meer toegelegd op de neuroreflextherapie en ben verder opgeleid door de grondlegger van deze reflextherapie; Walter Froneberg.

Voetreflextherapie

  • Voetreflextherapeuten geven een geneeskrachtige massage van de voeten, met als uitgangspunt, balans ook wel eutonie genoemd.
  • Eutonie is een evenwicht in de spannings verdeling van het lichaam.
  • Een persoon in ontspannen toestand is zacht en zwaar.
  • Een lichaam in gespannen toestand is hard en licht, het ketst eigenlijk alles af wat contact wil maken.
  • Een lichaam in balans is hard nog zacht, licht nog zwaar.

Voetreflexologie

Voetreflexologie

Men is in staat indrukken te ontvangen en hierop te reageren, zowel geestelijk als lichamelijk. Om deze balans te bereiken worden alle reflexzones gemasseerd en geven vervolgens een zelfgenezende prikkel naar alle weefsels en organen. Net als het oor is  voet reactief. dit betekend dat alleen bij verstoringen er een pijnlijke reflexzone ontstaat.

Ooracupunctuur (auriculothaerapie)

Paul Nogier zette de moderne ooracupunctuur op de kaart. Door zijn baanbrekende onderzoekswerk heeft de auriculotherapie een vaste plaats verworven in het therapeutische arsenaal van diverse groepen van behandelaars. Het oor is een volledige reflexzone die de mogelijkheid geeft om op dat kleine stukje lichaam een complete behandeling toe te passen! heel doeltreffend bij pijnbestrijding maar ook om de onderliggende problemen op te sporen en te behandelen, je kunt spreken van een microsysteem. De punten in het oor zijn alleen actief als er sprake is van een bepaalde pathologie, een functiestoring of een energetisch disbalans. met een elektrische puntzoeker en de pols (VAS)kunnen de locaties van de punten exact worden vastgesteld.

Het oor kan op verschillende manieren worden behandeld,; reflexmassage, oornaalden en Kleurenpunctuur. 

Auriculotherapie(oor) is zeer succesvol bij het ondersteunen bij behandeling van verslavingsproblematiek zoals roken! de technieken die worden ingezet zijn softlaser, oornaalden, kleur en lichttherapie. Vaak word hier gebruik gemaakt van de pols van Nogier (VAS) voor een goede diagnose van het behandelgebied.

Tot slot, de reflexzonetherapie van voet en oor is nog volop in beweging en krijgt de laatste tijd ook de erkenning die het verdient. 

Consult van een uur - € 60.00 (volledige behandeling)

Consult van een halfuur- € 35.00  vergoeding is afhankelijk van uw verzekering! controleer zelf uw verzekering.

betaling kan contant of via rekening.